Javnim oglašavanjem do najpovoljnijeg kupca

Bez autora
Jun 30 2011

Okružni privredni sud Banjaluka donio je danas odluku da se stečajna imovina Industrije mesa “Impro” AD Prijedor unovči traženjem najpovoljnijeg kupca putem javnog oglašavanja. Javni oglas biće raspisan najvjerovatnije u septembru, a kupac će biti obavezan da najmanje pet godina zadrži djelatnost preduzeća i da zaposli najmanje 50 radnika. Od prijavljenih 21 milion KM potraživanja “Improvih” povjerilaca na današnjem ročištu prihvaćeno je 6,5 miliona KM, a potražioci koji ovim ishodom nisu zadovoljni imaju pravo podići tužbu u roku od 30 dana. U međuvremenu je potrebno naći novac za knjiženje neuknjižene imovine ove firme, kao i za vođenje firme u stečajnom postupku. Malo je poznato da je stečaj veoma skup postupak i da u prosjeku košta od 130.000 KM do 200.000 KM. Za 73 bivša radnika preduzeće duguje 270.000 KM, a za Fond PIO 444.000 KM, te je stečajna imovina preduzeća procijenjena na nešto više od 14 miliona KM.

Javnim oglašavanjem do najpovoljnijeg kupcaOkružni privredni sud Banjaluka donio je danas odluku da se stečajna imovina Industrije mesa “Impro” AD Prijedor unovči traženjem najpovoljnijeg kupca putem javnog oglašavanja, rekao je Srni stečajni upravnik ovog preduzeća Aleksa Nježić.

“Javni oglas biće raspisan najvjerovatnije u septembru, a kupac će biti obavezan da najmanje pet godina zadrži djelatnost preduzeća i da zaposli najmanje 50 radnika”, rekao je Nježić.

On je dodao da je od prijavljenih 21 milion KM potraživanja “Improvih” povjerilaca na današnjem ročištu prihvaćeno 6,5 miliona KM, a da potražioci koji ovim ishodom nisu zadovoljni imaju pravo podići tužbu u roku od 30 dana.

“U međuvremenu je potrebno naći novac za knjiženje neuknjižene imovine ove firme, kao i za vođenje firme u stečajnom postupku. Malo je poznato da je stečaj veoma skup postupak i da u prosjeku košta od 130.000 KM do 200.000 KM”, naglasio je Nježić.

On je ranije naveo da za 73 bivša radnika preduzeće duguje 270.000 KM, a za Fond PIO 444.000 KM, te da je stečajna imovina preduzeća procijenjena na nešto više od 14 miliona KM.

Pokretanje stečaja u “Impru” predložili su “Top farm” iz Nove Topole i Hipo Alpe Adrija lizing Banjaluka zbog nemogućnosti izmirenja dospjelih novčanih obaveza.

Prijedorski “Impro” do prošle godine navođen je kao primjer dobre privatizacije. Od 2006. godine je u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća “Orion 3″ koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 odsto akcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik